Переглядів: 1006 Час на прочитання: 3 хв
Рецепт дня

«Вміла баба готувати, та не вміла подавати»: це про те, що мало купити і заварити хороший чай, треба ще і підібрати для цього шляхетного напою відповідний посуд. Який саме, розповіли представники спеціалізованого інтернет-магазину New Tea.

В Китаї – на батьківщині чаю з давних давен вважають, що цей напій треба пити не поспішаючи, без метушні. Треба приділити час чаюванню і насолоджуватись вишуканими смаком і ароматом чаю. Не випадково чайна церемонія теж виникла в Піднебесній сотні років тому. Ця традиція чаювання несе в собі й філософський сенс: досягнення внутрішньої рівноваги, гармонії й умиротворення. А такого стану, просто заваривши заварку в кухлику, не досягнеш, потрібний спеціальний чайний набір. Ми наведемо варіанти посуду для чаювання, щоб ви мали змогу обрати, який саме набір вам до вподоби.

Чайний сервіз – «класика жанру»

Слово «сервіз» походить від французького «сервірувати, обслуговувати», тобто це – набір посуду, розрахований на певну кількість осіб. Чайні набори, напевно відомі кожному, найчастіше по бабусиному серванту, в якому, як символ добробуту в хаті, стояли чашки з блюдечками і заварник. Діставали їх лише з особливої нагоди, берегли як сімейну реліквію, а чай пили, зазвичай з більш «простого» посуду. І дарма, адже чай вартий того, щоб його готувати в правильному посуді, не чекаючи свят. Тим більш, сьогодні купити набір для заварювання чаю не проблема – вибір сервізів величезний.

Класичний чайний сервіз складається з чайника-заварника і чашок з блюдцями. Зазвичай розрахований на 6 осіб, але можна знайти набори на 12 персон. Також є сервізи на двох і навіть для однієї особи. Базовий набір може бути розширений чайничком-молочником, цукорницею, підставкою для ложечок тощо. Купити чайний сервіз можна в магазинах посуду чи замовити через інтернет.

Чайний набір, який можна возити з собою

Якщо ви – фанат чаю і часто подорожуєте, то необов’язково відмовлятися від можливості заварити улюблений напій. Спеціально для мандрівників призначений компактний набір з двох піал і чайничка на 250-300 мл в силіконових захисних чохлах. У звичайному магазині такий набір навряд чи знайдете, але можна замовити на сайті New Tea.

Посуд для чайної церемонії: чаювання по-імператорськи

Поціновувачів китайського чаю напевне зацікавить чайцзюй – набір для чайної церемонії. Кожен елемент тут не випадковий, а призначений для приготування чаю методом проливу. Технічно чайна церемонія – це складна послідовність дій, настій треба кілька разів переливати з однієї ємності в іншу, щоб наситити чай киснем і збагатити смак і аромат. До традиційного набору посуду для китайської чайної церемонії Гунфу Ча входять: чабань, гайвань, чаху, чахай, піали.

Чаху

Чайничок для заварювання листового чаю по-китайськи називається «чаху». Автентичні китайські заварники виготовлялися з червоної ісинської глини, мали сферичну форму. Глиняний посуд добре тримає тепло, в ньому чай виходить особливо духмяним. Але пористість структури має і зворотній бік – чайні ефірні олії проникають і залишаються на стінках чаху, тому не рекомендується заварювати різні види чаїв в одному чайнику, щоб аромати не змішувались. Сучасні варіанти заварників: керамічні, фарфорові та скляні.

Чабань

Чабань – обов’язковий атрибут чайної церемонії, дерев’яна дошка з піддоном для води. При приготуванні чаю методом проливу воду від промивання заварки та залишки чаю зливають прямо на столик: рідина скрізь прорізі в поверхні стікає до піддону. Це дуже зручно і дозволяє не відволікатися на зайве під час чаювання. Зазвичай чайні столики виготовляють з водостійких порід дерева, але можна також купити чабань кам’яну або металеву.

Гайвань

З китайської «вань» – це піала, а «гай» – кришка. Гайвань – це 3 в 1: чашка з блюдцем і кришкою. Якщо до цього тріо додати ще й ситечко, вийде самостійний комплект для чаювання. Гайвань використовують для заварювання чаю методом проливу.

Чахай

Цей різновид чайного посуду називають ще «Чашею справедливості», адже до неї зливають настій, а з чахаю вже наливають чай в чашки. Таким чином, всі учасники чаювання мають напій однакової міцності – все справедливо. Чахай виготовляють з глини, фарфору чи скла.

Піала для чаю

Китайські піали – це не звичні для нас чайні кухлі об’ємом 200-300 мл. В чайній церемонії використовують мініатюрні чашечки, наче з лялькового посуду. Зазвичай піала має об’єм 60-100 мл. Але є набори «на один ковток» з піалами на 20 мл. Китайські піали – фарфорові, з оригінальними візерунками, пити чай з такого посуду – неймовірне задоволення.

Шукаєте оригінальні гайвань, чаху або чабань, купити ці атрибути до чайної церемонії окремо чи в наборі можна лише в спеціалізованих магазинах, на кшталт New Tea.

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 5 / 5. Кількість оцінок: 1

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.

Показати все

Читати статті про Лайфхаки

Показати все Показати все

Читати статті про ЛикБез

Показати все Показати все

Читати статті про Рецепт дня

Показати все