Переглядів: 913 Час на прочитання: 5 хв
Новости

21 січня у Києві оголосили результати національного відбору конкурсу шоколадної майстерності World Chocolate Masters (WCM). Боротися за звання найкращого шоколатьє у світі продовжить Антон Штипа — тепер від імені всієї України. Талановитий шеф-кондитер Bassano здивував журі незвичайними смаковими поєднаннями та гастрономічною філософією. Завдяки цьому він здобув блискучу перемогу на національному етапі й нині готується підкорювати весь світ. Антон Штипа представить країну на міжнародному фіналі WCM у Франції восени 2022 року. Tomato.ua розповість детальніше.

World Chocolate Masters — всесвітній кондитерський конкурс, який присвячено розширенню меж шоколадного мистецтва. Шоколатьє з усього світу запрошують, щоб показати свої унікальні техніки та розповісти про особисті творчі переконання. Цього разу між собою змагається 21 країна. Захід проводять кожні два роки за підтримки бренду шоколаду для кондитерів Cacao Barry від компанії Barry Callebaut.

#TMRW: яким буде завтра для кондитерського мистецтва?

Тему конкурсу — #TMRW (Tomorrow — «завтра») — присвячено глобальній ролі шоколаду в гастрономічному майбутньому. Учасники мають не просто приготувати авторські та смачні шоколадні вироби, а й продемонструвати через них свої філософські позиції. Що чекає на кондитерську майстерність надалі? У роботах потрібно дати відповідь на це запитання. Передбачати споживчі тренди. Для цього учасникам пропонують використати свої унікальні методики, чітку стратегію та сучасні техніки приготування шоколадних десертів.

World Chocolate Masters організовують з 2005 року, але Україна вперше взяла в ньому участь. Національний відбірковий етап проходив у кулінарній студії Chef University компанії Best Way Foods, офіційного дистриб’ютора Barry Callebaut та інших виробників високоякісних інгредієнтів для Food Service і харчової промисловості в Україні.

Всі учасники підтримували та вболівали одне за одного. У конкурсі WCM Ukraine змагалися 3 талановиті українські шоколатьє:

• Антон Штипа — шеф-кондитер Bassano, викладач Першої кулінарної академії України та переможець національного відбору WCM у трьох номінаціях — #DESIGN, #TASTE і #SNACK. Його шоколадні вироби вразили смаком, дизайном та задумом не лише колегію журі, а й глядачів.

• Олег Івженко — колишній шеф-кухар Fairmont Grand Hotel. Він посів друге місце і взяв номінацію приготування цукерок #BONBON. Перемогу принесла ідея розбавити класичний дует яблука та кориці новою ноткою — чорницею.

• Семен Постолов – шеф-кондитер Vanil Café, посів третє місце. Він отримав найбільше балів у концептуальній номінації #YOU, задум якої мав об’єднувати всі приготовані раніше десерти. Робота шоколатьє з науковим ухилом нагадала про важливість турботи про природу, навіть під час насолоди десертами. Вживати шоколад можна з користю для себе і для планети — а почати краще з ретельного вибору інгредієнтів.

Антон Штипа представить Україну на фіналі в Парижі

Переможцем національного відбору став Антон Штипа. Він зізнався, що це одне з найбільших професійних досягнень, яке далося нелегко.

«Я пишаюся тим, що представляю Україну. Найскладніше було чітко контролювати всі процеси, таймінг та техніку, які я раніше відпрацьовував на тренуваннях. Потім я поринув у глибину філософії завдань. Постійно думав про те, як найкраще передати кожну свою ідею смаку та дизайну. Я хочу створювати більш корисні шоколадні десерти і не бачу потреби в надмірній кількості хімічних інгредієнтів. Щодо дизайну шоколаду, мені здається, що він розвиватиметься паралельно з технічним прогресом і перегукуватиметься з глобальним виглядом мегаполісів світу», — розповідає Антон.

Кондитер упевнений, що в майбутньому шоколадні вироби будуть більш натуральними та з природним смаком. В усьому світі простежуються екологічні тенденції, які стосуються і десертів. Наприклад, відмова від консервантів, зниження цукру та жирів, корисний склад, раціональне використання природних ресурсів та дбайливе ставлення до природи. Біорізноманіття екосистем стало основним вектором в оформленні витвору шоколатьє.

Антон Штипа переміг у таких номінаціях:

  • #DESIGN — у цьому завданні потрібно було продумати та реалізувати дизайн шоколадної скульптури із застосуванням мінімум шести технік. Її основою мала залишатися тема конкурсу — літери #TMRW. За цей етап було передбачено приз глядацьких симпатій, який також присудили Антону. У своїй роботі він акцентував на екологічній проблемі океанів та прикрасив дивовижний шоколадний кубок білим лотосом — символом творчого початку.
  • #TASTE — у цьому завданні журі оцінювало шоколадні тістечка з трьох текстур із використанням шоколаду Cacao Barry, фруктів та локального інгредієнта. Зі слів кондитера, його надихнула липа, тому що це дерево добре цвіте і росте навіть у тіні. В цій номінації Антон Штипа поєднав грушу з липовим желе та шоколадом.
  • #SNACK – необхідно було створити шоколадні снеки для швидкого перекусу з абсолютно натуральних інгредієнтів. Тут шоколатьє, крім маку, фундука та шоколаду, використав абрикос, бо це аромат його дитинства. Дерева росли в кожному дворі, їхніми плодами завжди можна було підкріпитися, тому такий смак чудово ілюструє вуличну їжу.

Антон Штипа розповів, що в майбутньому хоче познайомити Київ зі своїми шоколадними десертами. Він планує використовувати кожну вільну хвилину для поліпшення навичок, щоб зробити смак ще більш неповторним.

Кондитерську майстерність учасників оцінювали:

Спеціально запрошений гість Філіп Маран – керівник Академій Шоколаду Barry Callebaut у Східній Європі, Близькому Сході та Африці.

«Для кожного учасника це чудова можливість показати себе, підняти кар’єру на новий рівень, а гастрономічні ідеї – на великі висоти. Те, що роблять наші шоколатьє, стає трендом кондитерської індустрії та надихає їхніх колег», — заявила Євгенія Петренко, голова журі національного відбіркового туру WCM в Україні, шеф-кондитер-шоколатьє та амбасадор Cacao Barry.

Запис трансляції можна переглянути на офіційному YouTube-каналі WCM Ukraine.

Раніше Tomato.ua розповідав про те, як проходитиме конкурс.

На World Chocolate Masters у Києві оберуть найкращого шоколатьє України

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 0 / 5. Кількість оцінок: 0

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.

Показати все

Читати статті про General

Показати все Показати все

Читати статті про Київ

Показати все Показати все

Читати статті про Куда пойти в Киеве

Показати все Показати все

Читати статті про Новости

Показати все