Переглядів: 3312 Час на прочитання: 2 хв
Рецепт дня

Взимку стають популярними напої, що зігрівають, підіймають настрій, зміцнюють імунітет та надають сил. Здебільшого їх рецепти вигадані в регіонах із досить суворим кліматом — Великій Британії, Німеччині та Скандинавії. Але до складу входять цілком доступні продукти, тому можна легко приготувати смачні та поживні напої самому. Залишається лише вибрати найпривабливіший рецепт або спробувати всі.

Рубіновий глінтвейн

За легендою, ще давні римляни пили тепле вино з прянощами, а потім цю традицію підхопили германські племена, які воювали з Римською імперією. Зараз глінтвейн вважають німецьким зимовим напоєм і традиційним атрибутом зимових свят.

Для його приготування знадобиться:

  • вино, в ідеалі червоне сухе, але можна й інше;
  • готова приправа для глінтвейну або окремі прянощі та трави на власний розсуд;
  • цукор або мед;
  • свіжі апельсини, лимони або яблука;
  • за потребою — сухофрукти.

Прянощі потрібно змішати з водою та довести до кипіння. Потім процідити та трохи охолодити. Додати вино та цитрусові, знов нагріти, але не кип’ятити.

Гарячий сидр

Батьківщина цього напою — Велика Британія, де його обов’язково вживають довгою зимою. На відміну від глінтвейну, який готують у великій кількості на ярмарках, це суто родинний напій — символ домашнього затишку.

Щоб приготувати м’який та ароматний англійський гарячий сидр, знадобиться власне слабоалкогольний напій. А також мед або цукор, апельсин, яблуко, кориця, гвоздика.

Апельсин нарізають кружечками, з яблука виймають середину, а в м’якуш втикають гвоздику. У каструлю наливають алкоголь, додають мед або цукор, доводять до кипіння та знімають з вогню. Додають фрукти та спеції і варять 10 хвилин на повільному вогні. Під час цього спирт випаровується, тому гарячий сидр має мінімальну міцність.

Різдвяний глег

Цей слабоалкогольний напій уже декілька сторіч варять у скандинавських країнах на Різдво. Основою для нього є червоне вино, але змішане з горілкою чи мадерою для міцності. Також до складу входять:

  • цукор;
  • кардамон;
  • кориця;
  • імбир;
  • цедра лимонів та апельсинів;
  • родзинки;
  • мигдаль.

Приготування глега — цілий ритуал. До вина додають спеції та підігрівають в казані або широкій каструлі. Зверху на ситі розташовують цукор у кубиках, политий горілкою, який під впливом тепла тане та стікає в вино. Звісно, можна змішати всі інгредієнти. Родзинки та горіхи, просочені глегом, їдять чайною ложкою.

Приготування та споживання гарячих алкогольних напоїв може скрасити довгі зимні вечори. А також стати цікавою та затишною розвагою для компанії близьких людей.

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 5 / 5. Кількість оцінок: 122

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.