Переглядів: 1970 Час на прочитання: 4 хв
Рецепт дня

Куряча тушкованка – це просто і смачно. Це ідеальний спосіб зберегти м’ясо на довгий термін. Саме те, що треба у воєнний час. Tomato.ua поділиться рецептом тушкованки від шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

Український шеф-кухар Євген Клопотенко публікує на своєму сайті та на сторінці в Instagram різноманітні прості рецепти у воєнний час. Один із них — куряча тушкованка.

Раніше Tomato.ua розповідав про вівсяний хліб, солодкий пудинг з рису, гречку, паляницю та інші страви від шефа.

У мирний час консервоване тушковане м’ясо, або простіше тушкованка, було бажаним перекусом під час риболовлі чи ночівлі у кемпінгу на природі. Туристи полюбляли брати його у походи, бо приготувати страву з тушкованкою вимагало мінімум зусиль, при цьому отримували максимум задоволення від смаку та якості.

Мабуть, у недалекому минулому нікому б і в голову не прийшло робити консервоване тушкування м’яса вдома, бо готових до вживання промислових бляшанок та скляних банок зі стравою було в магазинах чимало.

У наших реаліях вміння готувати курячу тушонку надзвичайно корисне. Ви можете приготувати її для себе або для наших воїнів. Рецепт корисний для тих, хто допомагає армії.

Шеф-кухар Євген Клопотенко поділився практичним рецептом приготування тушкованого м’яса про запас для себе, родини, сусідів та наших захисників.

Цікавий факт

Метод пастеризації продуктів винайшли на початку ХІХ століття у Франції саме для потреб армії, за що винахідник отримав нагороду з рук самого імператора Наполеона.

Одна із беззаперечних переваг страви – м’ясо не треба тримати в морозильній камері чи холодильнику, якщо, раптом, відключать електроенергію. Так само тушкованку можна взяти з собою на вечерю у бомбосховище. Тушковане м’ясо завжди готове до вживання як охолодженим, так і підігрітим.

Секрети приготування тушкованки з м’яса курки

У промислових масштабах тушкування м’яса здійснюють в особливому пристрої – автоклаві. Євген Клопотенко пропонує використати електричну чи газову плиту, яка є в кожного вдома.

Звісно, в ідеальних умовах бажано придбати свіже куряче м’ясо. Але в умовах воєнного часу можна використати й заморожений продукт.

Для тушкованки ідеально підходять курячі стегенця та гомілки. Урізноманітнити смак страви допоможуть спеції на вибір: куркума, перець чилі, часник, паприка, коріандр або сушений кріп. У цьому рецепті використовують коріння селери, але за бажанням можна додати й корінь пастернаку чи петрушки.

Як приготувати тушкованку з курки

Інгредієнти:

  • 2 кг курячого м’яса (стегна, гомілки);
  • 1 велика морква;
  • 1 середня ріпчаста цибуля;
  • 100 г кореню селери;
  • 2 шт лаврового листа;
  • 3 горошини духмяного перцю;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 2 ст. ложки солі.

Спосіб приготування

  1. Складіть у велику каструлю складіть 2 кілограми курячого м’яса. Як уже зазначалося, ідеально підходять стегенця або гомілки. Але можна використати будь-яке м’ясо. Залийте водою на 3 см вище, доведіть до кипіння. Першу воду злийте, а м’ясо ретеально промийте та знову складіть у каструлю.
  2. Додайте до каструлі очищену середню цибулю, надрізану ножем хрест-навхрест, та велику моркву, розрізану навпіл. Якщо у вас є запаси, додайте очищений корінь селери, пастернаку чи петрушки. Завдяки корінню м’ясо та бульйон отримають неймовірний аромат і насичений смак. Додайте 2 лаврових листи, 3 горошини духмяного перцю та 5 горошин чорного. Кількість перцю можна зменшити.
  3. Залийте м’ясо з овочами та спеціями холодною водою так, аби вона була на 3 см вище. Додайте 2 столові ложки солі, перемішайте та обов’язково спробуйте на смак. Особлива рекомендація щодо солі – її треба додати трохи з надлишком. Найчастіше тушонка вживається з гарніром чи хлібом і смакуватиме краще, коли солі у страві трохи більше, ніж зазвичай. Довести до кипіння, а потім зменшити вогонь до середнього. Варити 40 хвилин, не накриваючи кришкою.
  4. Дістаньте м’ясо курки з каструлі, дайте йому трохи охолонути. А потім – за допомогою ножа й виделки акуратно повиймайте з гомілок і стегон всі кістки, хрящі та шкірку. Витягніть з бульйону овочі – цибулю, моркву й коріння.
  5. Перекладіть курку знову до каструлі та варіть на середньому вогні ще протягом 20 хвилин.
  6. Поки м’ясо готується на другому етапі, підготуйте скляні банки для стерилізації. Оптимальний розмір банок – 300-400 мл. Вони компактні та при необхідності їх зручно та легко транспортувати. Поставте їх у духовку на деко та увімкніть розігріватися до 100 градусів. Коли банки стануть гарячими, вийміть їх за допомогою рушника. На стерилізацію ви витратите приблизно 20 хвилин. Паралельно металеві кришки до банок необхідно скласти у невеличку каструльку з окропом і кип’ятити біля 10 хвилин.
  7. Обережно рушником візьміть стерилізовану банку та за допомогою половника наберіть у неї м’ясо та трішки бульйону. За бажанням можна додати спеції. Одразу ретельно закрутіть банку кришкою, переверніть на рушник, кришкою донизу – аналогічно, як це  потрібно робити під час консервації сезонних овочів і фруктів.
  8. На наступний день, коли банки охолонуть, поставте тушкованку в темне прохолодне місце – холодильник, комору, льох або підвал.

Раптом у вас у каструлі залишиться страви, який не влізе у банки, рекомендуємо додати води та зробити ароматний курячий суп із локшиною чи овочами.

Готову курячу тушкованку можна розігріти та додати до будь-якого гарніру: картопляного пюре або відвареної картоплі, гречки, макаронів, рису, сочевиці чи кус-кусу. Холодну тушкованку можна викласти на шматочок хліба та їсти, як бутербод.

Термін зберігання консервованого тушкованого м’яса – приблизно 2 тижні в темному прохолодному місці. Підходить для дому, бомбосховища та навіть для тих, хто тимчасово проживає у метро.

Для зручності та розуміння усіх тонкощів приготування курячої тушкованки Євген Клопотенко опублікував відеорецепт.

Готувати – це просто!

Каша – не завжди гірка липкого гарніру: Настя Голобородько про гречку

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 0 / 5. Кількість оцінок: 0

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.