Переглядів: 2473 Час на прочитання: 3 хв
Новости

У Києві, на одній із власних кухонь, представники соціально-відповідального бізнесу разом з волонтерами вже другий місяць поспіль готують «зарифмовану» тушонку для ЗСУ. На банки клеять креативні етикетки з патріотичними віршами, які пишуть усією командою. Tomato.ua поспілкувався з представниками компанії Фудіцина та дізнався про допомогу під час війни. Детальніше про благодійний кейс у статті.

Компанія Фудіцина годує пацієнтів українських лікарень. У мирний час обслуговувати понад 1.5 мільйони пацієнтів у рік.

З початку війни команда почала готувати також для бійців ЗСУ та тероборони, медиків, біженців і волонтерів.

«Ідея запустити виробництво тушонки виникла, коли Фудіцині зателефонували з розбитого ворожою бомбою складу й запропонували забрати близько 10 тонн замороженої курятини. Умови були наступні: ми на своїй кухні, власними силами мали обробити це м’ясо, приготувати тушонку й віддати хлопцям на передову. Команда погодилась. Але ніхто навіть не уявляв, які масштаби на нас чекають» — розповідає Тетяна Коваль, генеральна директорка компанії.

Спеціями й тарою для першої партії тушонки компанію забезпечили постачальники м’яса. Далі команда справлялася власними силами. Опублікували оголошення у волонтерському чаті — й люди з усіх куточків столиці привозили на кухню банки та кришки. Усі виробничі приміщення були заставлені тарою, а телефон розривався від дзвінків, охочих долучитись до так званої «спецоперації».

«Я побачила оголошення, що компанія Foodicine потребує банок для тушонки, яку вони готують для ЗСУ. Ми з сестрою зібрали банки з усього Гатного й відвезли машиною на кухню. Там ми побачили, що у кухарів повна купа роботи, й запропонували приїхати наступного дня на допомогу» — розказала Світлана Мартиненко, адвокат у повсякденному житті та волонтер.

Світлана говорить, що їй вдалося відчути на собі, яка нелегка робота у кухарів. Тому разом із сестрою жінки вирішили проявити ініціативу, кинули клич серед знайомих, щоб організувати поміч на постійній основі. Каже, що багато людей відгукнулося, тому вона склала графік, аби координувати волонтерів. Приходили і студенти, і юристи, і навіть професійні кухарі.

«Було прийнято рішення виділити окрему кухню, щоб готувати тушонку й зберігати там тару, куряче м’ясо й банки з готовою продукцією. Також ми призначили людину з команди, яка взяла під контроль усі процеси нашої операції» — ділиться Тетяна Коваль.

За два місяці війни кухарі разом із волонтерами переробили близько 5 тонн курятини, з якої приготували понад 2700 банок тушонки. На переробку 1 тонни м’яса на виробництві витрачають 3-4 дні.

Керівниця кухні, Зоя Петренко, ділиться рецептом тушонки: — «Ми готуємо за класичною рецептурою: кладемо у банки перець, лавровий лист, сіль, а далі м’ясо тушкується у власному соку. Хто куштував — нахвалював нашу страву».

Тушонку для ЗСУ не дарма назвали «зарифмованою»

Аби підбадьорити бійців, команда Foodicine склала надихаючі вірші та зробила яскраві наклейки на банки.

Працівники кухні, які передають військовим готову тушонку кажуть, що хлопці дуже тішаться, читаючи вірші на етикетках. А коли захисників просять повернути пусті банки назад, вони жартують, що то найкраща мотивація в бою.

Координаторка Фудіцина також розповіла Томато про місію команди:

Наша місія проста. Днями — готувати смачну тушонку, передавати її військовим, щоб хлопці їли, набиралися сили й вибивали ворога з нашої землі. А вечорами, інколи навіть сидячи у підвалах, під гучний сигнал тривоги, писати вірші про те, як ми всі чекаємо на перемогу, та пишаємось нашими воїнами.

Такі благодійні кейси, як «зарифмована» тушонка для ЗСУ від Фудіцини, надихають і мотивують українців допомагати один одному.

Разом ми переможемо!??

Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб дізнаватися усі новини про допомогу під час війни вчасно!

400-800 хлібин кожного дня: пекарня Good bread безкоштовно випікає хліб для всіх, хто потребує

 

 

 

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 0 / 5. Кількість оцінок: 0

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.