Організація харчування в поході так само важлива, як планування маршруту чи підготовка спорядження. Після фізичної активності дуже важливо відновитися. Меню повинно включати поживні, збалансовані страви й перекуси, які допоможуть наситити організм і отримати необхідну енергію. У статті від Tomato.ua – корисні поради та правила щодо планування меню.
Що взяти з собою у похід для приготування їжі?
Існує кілька речей, які завжди повинні бути в рюкзаку і досвідченого туриста, і того, хто вперше збирається йти в похід. Одна з таких – швейцарський ніж. Це універсальний, практичний і корисний аксесуар, який можна використовувати в найрізноманітніших ситуаціях.
За його допомогою можна щось відкрити чи розрізати. Його можна використовувати для підготовки багаття, очищення овочів і приготування їжі в цілому. Нижче наведемо список речей, які варто мати з собою:
- сухі та вологі серветки;
- антисептик;
- запальничка або сірники;
- чиста питна вода або таблетки/ портативні фільтри для очищення води;
- посуд і прибори: горнятка, виделки, ложки, тарілки, невеличка каструля або металева глибока миска;
- складаний ніж;
- газова горілка/пальник;
- відкривачки;
- мішки для сміття.
За допомогою цих речей ви з легкістю й комфортом приготуєте собі й вашим попутникам їжу.
Розклад харчування
Зазвичай розклад харчування для туристів планується протягом дня. Як і вдома, в поході повинні бути сніданок, обід і вечеря.
Сніданок. Ранковий прийом їжі повинен включати жири, білки й повільні вуглеводи. Завдяки цьому ви отримуватиме підживлення протягом кількох годин.
Якщо вдень ви рухаєтеся за маршрутом, обід повинен бути швидким – це допоможе зекономити час.
На перший погляд може здатися, що по дорозі можна з’їсти цукерку, якщо раптом захочеться їсти. Проте в якості перекусу краще використовувати горішки.
Вечеря має бути ситною, як і сніданок. Після складного тривалого дня з фізичними навантаженнями необхідно відновитися як фізично, так і морально. Тому з’їжте щось смачненьке. Водночас вечеря має бути легкою, щоб вночі й на ранок не відчувати тяжкості.
Правила планування раціону
Вода. Завжди слідкуйте за тим, щоб у вас був достатній запас води. І для того, щоб попити, і щоб приготувати обід, сніданок або вечерю. Якщо бачите по дорозі джерело, наповніть ємність для води.
Паливо. Рекомендуємо брати з собою інгредієнти, для приготування яких не знадобиться багато часу й газу.
Простота приготування. Звісно, створити кулінарний шедевр можна і в польових чи диких умовах. Проте ми радимо надавати перевагу простій їжі.
Вага і об’єм. Не потрібно брати з собою цілу пачку солі, кілограми картоплі чи інші важкі продукти у великих об’ємах. Візьміть легкі продукти, які не займають багато місця. Дуже зручний варіант – сублімована їжа.
Страви-обманки. Розчинний супчик – це, звісно, швидко й зручно. Проте страви такого типу наситять вас лише на короткий проміжок часу.
Поради, правила й рекомендації допоможуть швидко й продуктивно використовувати час.
Збираєтеся в похід — зробіть донат на ЗСУ!??
Фото: Unsplash, Pexels.
Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб дізнаватися усі новини про допомогу під час війни вчасно!