Хочете дізнатись, яка риса характеру потрібна людині, щоб стати шеф-кухарем відомого ресторану? Tomato.ua поговорив із львівським шеф-кухарем ресторану Mon chef Ігорем Герилівим, який стажувався у Франції, Іспанії та інших країнах, проте залишився працювати у Львові. Львівський шеф здивує вас десертом з капусти та розкаже, який надзвичайний і водночас звичний інгредієнт додає до кожної страви. Читайте смачні подробиці далі.
Львіський шеф: “Перший свій торт я зробив у 8 років”
— Як розпочалася ваша історія в кулінарії?
— Моя історія розпочалася дуже давно. Готую я 20 років, правда, спочатку це було не професійно. Просте дитяче захоплення, яке з часом перетворилося у професію. Починалося все із солодкого. Коли був у 10-му класі, готував тістечка, пляцки і тортики.
Перший свій торт зробив у 8 років, за власним рецептом. Три коржі: один з какао, один з горішками, а ще один можна з будь-яким інгредієнтом. Я думав, що це мій авторський рецепт до моменту, поки не дізнався, що торт за таким рецептом вже є, називався “Три богатирі”. Пам’ятаю той день, його куштувала вся родина, а вона у мене велика. Усі полюбили мій фірмовий торт!
Дивовижний рецепт з капусти
— Оскільки ви починали з десертів, розкажіть про один з ваших десертів, яким справді можна здивувати.
— Нещодавно я повернувся з Іспанії, їздив на курси в кулінарний центр Basque Culinary Center. Це одна з найкращих кулінарних шкіл в Європі. В кінці успішно захистив дипломну роботу. Потрібно було приготувати страву з використанням усіх технік, які ми вивчили. Я зробив з цвітної капусти десерт. Як? Спочатку томив цвітну капусту до стану al dente, тоді додав апельсинового соку, цукру і покрив емульсіями.
— Як ви будували свою кар’єру?
— Я працював в мережевих закладах. Був помічником кухаря, а пізніше універсалом. Проте, з цією мережею у мене не склалася співпраця, тому я почав шукати інший варіант. Ну, звичайно, я дуже давно хотів потрапити в “Асторію” в ресторан Mon Chef. І ось вже 1,5 роки я тут працюю. На співбесіді я розповідав, що 3 рази намагався потрапити простим кухарем. Але не складалося, прийшов одразу шефом. Значить — доля!
Яким має бути справжній шеф-кухар?
— Які якості потрібні людині, щоб тримати порядок на кухні? Назвіть три найважливіші.
— Усі три можна об’єднати в одну — потрібно бути Людиною! Тримати команду — це означає розуміти їх, їхню втому, виснаження, прислухатися до них. І повністю підтримувати від першої години роботи і до закінчення робочого дня. Людина має бути в хорошому настрої, тому що крик і злість порушують процес приготування смачних страв. Кухар повинен бути спокійним!
— Кухню якої країни вам подобається готувати найбільше?
— Mon Chef — це ресторан з нахилом на авторську кухню, де часто ми проводимо гастро вечори з національним нахилом. Я користуюсь технологіями паназіатської кухні, спеціями східної кухні. Подобається поєднувати Азію з Європою.
Львівський шеф про літо
— Довго вигадували сезонне літнє меню? Що вважаєте суто літніми стравами?
— У мене як такого літнього меню немає, тому що літо — це постійно щось нове. Але для того, щоб вигадати літні страви, мені потрібно 2 дні. Кожного тижня з’являються нові овочі, фрукти, салати. Літо — це сезон персиків, слив, абрикосів, ягід, спаржі, стручкового гороху, кукурудзи і так далі. З усього цього можна приготувати будь-яку оригінальну страву. Якщо готувати супи, пюре, салати з сезонних літніх продуктів, тоді усі вони по праву називаються літніми. Адже головне в цій справі — свіжі продукти.
— Яка ваша улюблена страва з літнього меню?
— Немає такої. Я люблю мамині вареники з картоплею і з сиром.
— Яку страву у літньому меню ви можете назвати шедевром?
— Філе тунця в полуничному маринаді зі спаржею.
View this post on Instagram
— Якими оліями чи соусами варто заправляти літні салати?
— Насправді всіма: гарбузові, кукурудзяні, оливкові олії з додаванням базиліку, м’яти, лайму. Також корисно і смачно додавати в салати йогурти, як варіант.
— Хто для вас є прикладом у кулінарії?
— Шеф з фільму “Адам Джонс”. Професія шеф-кухаря настільки індивідуальна, що важко вибрати когось. Але однозначно я хочу бути кращим за кожного у цій сфері. Мене мотивують люди, які багато працюють і досягають поставлених цілей. А хто вони по професії, це вже має не дуже важливе значення. Головне — дії.
— Лайфхак для приготування смачних страв від вас.
— У кожну страву я додаю нотки кропу. З кропу роблю зелену олію, яка додає приємний аромат страві. Також роблю пудру або додаю кріп як декор. Тому, якщо ви хочете, щоб страва вийшла з солодкувато пряним смаком — додавайте кріп!
І ще…
Підписуйтесь на нашу сторінку у фейсбук, щоб не пропустити наступне інтерв’ю!