Переглядів: 19718 Час на прочитання: 5 хв
Рецепт дня

Багато українців постраждали від війни: хтось втратив домівку, хтось – роботу, хтось – гроші. А комусь довелося покинути своє життя й рідне місто та переїхати в інший куточок країни. Ми завжди дбаємо одне про одного. Усі, хто потребує, отримують гуманітарну допомогу. Одна з найпопулярніших складових продуктового набору – макарони. Tomato.ua розповість про цікаві страви, які можна приготувати з макаронних виробів. У добірці – 4 прості рецепти від Євгена Клопотенка.

Український шеф-кухар Євген Клопотенко спеціально звернувся до багатьох гуманітарних організацій. Вони надали набір продуктів, з яких можна щось приготувати. Серед них – макарони, гречка, рис, рибні та м’ясні консерви, томати, тушкованка, олія та багато іншого. Вам не доведеться їсти сухі макарони або просто консерву ложкою. Шеф-кухар поділиться простими та швидкими рецептами цікавих страв ресторанного рівня.

Що приготувати з гуманітарки: прості рецепти у воєнний час

Цього разу шеф-кухар вирішив приготувати страви з макаронних виробів. Вони можуть бути у меню і для дорослих, і для дітей. У статті від Tomato.ua – Паста з консервованими томатами та рибною консервою, Паста з соусом з оливкової олії та часнику, Спагеті з томатами та мітболами, Запіканка з макаронів.

Паста з консервованими томатами та рибною консервою

Найпростіше, що можна приготувати з продуктів, які потрапляють до нас із гуманітарною допомогою, — смачна паста. Один із варіантів пасти – спагеті в томатному соусі із рибною консервою. Це смачна та поживна страва, на приготування якої не потрібно багато часу.

? Інгредієнти

  • будь-яка паста;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 банка консервованих томатів;
  • 1 банка рибних консервів;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • будь-яка зелень до смаку;
  • сіль до смаку.

Покроковий рецепт приготування

  1. Так само зваріть пасту, користуючись інструкцією на упаковці. Очистьте та роздушіть лезом ножа 2 зубчики часнику, поріжте крупними шматочками.
  2. У миску викладіть консервовані томати. Додайте рибні консерви та порізаний часник. Добре перемішайте та посоліть.
  3. Розігрійте пательню з 2 ст. л. оливкової олії та викладіть томати з рибою. Роздушіть томати, перемішайте та прогрійте все разом кілька хвилин. Додайте відварену пасту та ще раз перемішайте. Через хвилину знімайте з вогню. Посипте зеленню до смаку.

Паста аліо оліо

Паста aglio e olio, тобто паста із соусом з оливкової олії та часнику, — це справжня класика італійської кухні. Ця паста за 10 хвилин – чудовий варіант для швидкого обіду чи вечері. У найпростішій формa традиційна італійська паста альо-ольо містить спагеті, оливкову олію, сіль і часник. Проте можна додавати петрушку або свіжий перець чилі.

? Інгредієнти

  • спагеті;
  • 100 мл оливкової олії;
  • 5-6 зубчиків часнику;
  • пластівці перцю чилі до смаку;
  • сіль до смаку.

Покроковий рецепт приготування

  1. Закип’ятіть у великій каструлі воду із дрібкою солі та вкиньте пасту. Варіть спагеті за інструкцією на упаковці. В середньому паста вариться приблизно 6-10 хвилин.
  2. Перекладіть у розігріту пательню та влийте оливкову олію. Її треба доволі багато –  приблизно 100 мл.
  3. Розчавіть трохи 5-6 зубчиків часнику та додайте на пательню. Якщо є бажання, часник можна нарізати тонкими пластинками.
  4. Посоліть, перемішайте та прогрійте все разом кілька хвилин.
  5. Проста паста аліо оліо готова. За бажанням можна притрусити її пластівцями перцю чилі.

Спагеті з томатами та мітболами

Спагеті з томатами та мітболами або м’ясними кульками, або фрикадельками – улюблена страва і дорослих, і дітей. Ми приготуємо пасту з кульками з курячого фаршу. Так страва буде більш дієтичною, із високим вмістом білка та дешевшою, ніж, наприклад, з телятини. Фарш можна приготувати самостійно або купити в готовому вигляді. До мітболів додаємо лише томати та спеції – і готово!

?Інгредієнти

  • 150 г спагеті;
  • 200 г томатів пелаті;
  • 3 зубчики часнику;
  • 4 ст. л. олії;
  • 500 г курячого фаршу;
  • 1 ч. л. орегано;
  • 1 ч. л. солі;
  • перець за смаком.

Приготування

  1. Змішайте у мисці курячий фарш із сіллю та 0.5 ложки орегано. Добре вимішайте та відбийте фарш.
  2. Змастіть руки олією та сформуйте з фаршу невеличкі кульки однакового розміру. У Євгена вийшло 14 майбутніх мітболів.
  3. У великій каструлі доведіть воду до кипіння, додайте сіль і відваріть спагеті до напівготовності. На це знадобляться приблизно 4 хвилини.
  4. Розігрійте пательню, підсмажте на олії 2 розчавлених зубчики часнику (протягом однієї хвилини). Туди ж викладіть кульки з фаршу.
  5. Смажте приблизно 5 хвилин, до золотавої скоринки. Зніміть з пательні часник і додайте томати пелаті.
  6. Перекладіть напівготові спагеті до пательні та тушкуйте пасту протягом 2 хвилин.
  7. Додайте ще півложки орегано та 1 зубчик часнику, перемішайте та тушкуйте 5 хвилин.

Запіканка з макаронів

Запіканка з макаронів – гарний варіант для сімейного обіду. Це також чудова ідея, якщо у вас в холодильнику лишилися вчорашні відварені макарони. До них потрібно додати лише сир, томати й зелень – і страва для рідних готова.

Інгредієнти

  • 300 г макаронів (пенне, фарфале або рігатоні, але можна будь-які);
  • 200 г томатів чері або будь-яких інших;
  • 150 г сиру;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • 1/2 ч. л. зернят фенхеля;
  • 20 г петрушки (або базиліку);
  • сіль і перець за смаком.

Спосіб приготування

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  2. Відваріть макарони в підсоленій воді, але на 1 хвилину менше, ніж вказано в інструкції на упаковці. Відкиньте на друшляк і перекладіть назад у каструлю.
  3. Додайте оливкову олію і добре перемішайте. Дайте макаронам трохи охолонути.
  4. Поріжте томати чері на половинки (звичайні помідори можна порізати просто великими шматочками).
  5. Додайте до макаронів томати, зелень, фенхель і половинку натертого сиру.
  6. Викладіть у ємність для запікання, посипте другою половинкою тертого сиру.
  7. Запікайте в духовці 15-20 хвилин.

У наступних статтях ми розповімо про нові прості рецепти цікавих страв у воєнний час. Шеф-кухар довів, що цікаві ресторанні страви можна приготувати навіть з елементарних продуктів.

Євген Клопотенко звертається до читачів у дописі в Instagram. Напишіть, з яких продуктів щось приготувати кухарю наступного разу.

Готувати – це просто!

Все буде Україна!??

Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб дізнаватися усі новини про допомогу під час війни вчасно!

5 рецептів воєнної весни від Насті Голобородько: 5 хвилин – і готово

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 5 / 5. Кількість оцінок: 2

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.