Багато українців постраждали від війни: хтось втратив домівку, хтось – роботу, хтось – гроші. А комусь довелося покинути своє життя й рідне місто та переїхати в інший куточок країни. Ми завжди дбаємо одне про одного. Усі, хто потребує, отримують гуманітарну допомогу. Одна з найпопулярніших складових продуктового набору – макарони. Tomato.ua розповість про цікаві страви, які можна приготувати з макаронних виробів. У добірці – 4 прості рецепти від Євгена Клопотенка.
Український шеф-кухар Євген Клопотенко спеціально звернувся до багатьох гуманітарних організацій. Вони надали набір продуктів, з яких можна щось приготувати. Серед них – макарони, гречка, рис, рибні та м’ясні консерви, томати, тушкованка, олія та багато іншого. Вам не доведеться їсти сухі макарони або просто консерву ложкою. Шеф-кухар поділиться простими та швидкими рецептами цікавих страв ресторанного рівня.
Що приготувати з гуманітарки: прості рецепти у воєнний час
Цього разу шеф-кухар вирішив приготувати страви з макаронних виробів. Вони можуть бути у меню і для дорослих, і для дітей. У статті від Tomato.ua – Паста з консервованими томатами та рибною консервою, Паста з соусом з оливкової олії та часнику, Спагеті з томатами та мітболами, Запіканка з макаронів.
Паста з консервованими томатами та рибною консервою
Найпростіше, що можна приготувати з продуктів, які потрапляють до нас із гуманітарною допомогою, — смачна паста. Один із варіантів пасти – спагеті в томатному соусі із рибною консервою. Це смачна та поживна страва, на приготування якої не потрібно багато часу.
? Інгредієнти
- будь-яка паста;
- 2 зубчики часнику;
- 1 банка консервованих томатів;
- 1 банка рибних консервів;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- будь-яка зелень до смаку;
- сіль до смаку.
Покроковий рецепт приготування
- Так само зваріть пасту, користуючись інструкцією на упаковці. Очистьте та роздушіть лезом ножа 2 зубчики часнику, поріжте крупними шматочками.
- У миску викладіть консервовані томати. Додайте рибні консерви та порізаний часник. Добре перемішайте та посоліть.
- Розігрійте пательню з 2 ст. л. оливкової олії та викладіть томати з рибою. Роздушіть томати, перемішайте та прогрійте все разом кілька хвилин. Додайте відварену пасту та ще раз перемішайте. Через хвилину знімайте з вогню. Посипте зеленню до смаку.
Паста аліо оліо
Паста aglio e olio, тобто паста із соусом з оливкової олії та часнику, — це справжня класика італійської кухні. Ця паста за 10 хвилин – чудовий варіант для швидкого обіду чи вечері. У найпростішій формa традиційна італійська паста альо-ольо містить спагеті, оливкову олію, сіль і часник. Проте можна додавати петрушку або свіжий перець чилі.
? Інгредієнти
- спагеті;
- 100 мл оливкової олії;
- 5-6 зубчиків часнику;
- пластівці перцю чилі до смаку;
- сіль до смаку.
Покроковий рецепт приготування
- Закип’ятіть у великій каструлі воду із дрібкою солі та вкиньте пасту. Варіть спагеті за інструкцією на упаковці. В середньому паста вариться приблизно 6-10 хвилин.
- Перекладіть у розігріту пательню та влийте оливкову олію. Її треба доволі багато – приблизно 100 мл.
- Розчавіть трохи 5-6 зубчиків часнику та додайте на пательню. Якщо є бажання, часник можна нарізати тонкими пластинками.
- Посоліть, перемішайте та прогрійте все разом кілька хвилин.
- Проста паста аліо оліо готова. За бажанням можна притрусити її пластівцями перцю чилі.
Спагеті з томатами та мітболами
Спагеті з томатами та мітболами або м’ясними кульками, або фрикадельками – улюблена страва і дорослих, і дітей. Ми приготуємо пасту з кульками з курячого фаршу. Так страва буде більш дієтичною, із високим вмістом білка та дешевшою, ніж, наприклад, з телятини. Фарш можна приготувати самостійно або купити в готовому вигляді. До мітболів додаємо лише томати та спеції – і готово!
?Інгредієнти
- 150 г спагеті;
- 200 г томатів пелаті;
- 3 зубчики часнику;
- 4 ст. л. олії;
- 500 г курячого фаршу;
- 1 ч. л. орегано;
- 1 ч. л. солі;
- перець за смаком.
Приготування
- Змішайте у мисці курячий фарш із сіллю та 0.5 ложки орегано. Добре вимішайте та відбийте фарш.
- Змастіть руки олією та сформуйте з фаршу невеличкі кульки однакового розміру. У Євгена вийшло 14 майбутніх мітболів.
- У великій каструлі доведіть воду до кипіння, додайте сіль і відваріть спагеті до напівготовності. На це знадобляться приблизно 4 хвилини.
- Розігрійте пательню, підсмажте на олії 2 розчавлених зубчики часнику (протягом однієї хвилини). Туди ж викладіть кульки з фаршу.
- Смажте приблизно 5 хвилин, до золотавої скоринки. Зніміть з пательні часник і додайте томати пелаті.
- Перекладіть напівготові спагеті до пательні та тушкуйте пасту протягом 2 хвилин.
- Додайте ще півложки орегано та 1 зубчик часнику, перемішайте та тушкуйте 5 хвилин.
Запіканка з макаронів
Запіканка з макаронів – гарний варіант для сімейного обіду. Це також чудова ідея, якщо у вас в холодильнику лишилися вчорашні відварені макарони. До них потрібно додати лише сир, томати й зелень – і страва для рідних готова.
Інгредієнти
- 300 г макаронів (пенне, фарфале або рігатоні, але можна будь-які);
- 200 г томатів чері або будь-яких інших;
- 150 г сиру;
- 3 ст. л. оливкової олії;
- 1/2 ч. л. зернят фенхеля;
- 20 г петрушки (або базиліку);
- сіль і перець за смаком.
Спосіб приготування
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Відваріть макарони в підсоленій воді, але на 1 хвилину менше, ніж вказано в інструкції на упаковці. Відкиньте на друшляк і перекладіть назад у каструлю.
- Додайте оливкову олію і добре перемішайте. Дайте макаронам трохи охолонути.
- Поріжте томати чері на половинки (звичайні помідори можна порізати просто великими шматочками).
- Додайте до макаронів томати, зелень, фенхель і половинку натертого сиру.
- Викладіть у ємність для запікання, посипте другою половинкою тертого сиру.
- Запікайте в духовці 15-20 хвилин.
У наступних статтях ми розповімо про нові прості рецепти цікавих страв у воєнний час. Шеф-кухар довів, що цікаві ресторанні страви можна приготувати навіть з елементарних продуктів.
Євген Клопотенко звертається до читачів у дописі в Instagram. Напишіть, з яких продуктів щось приготувати кухарю наступного разу.
Готувати – це просто!
Все буде Україна!??
Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб дізнаватися усі новини про допомогу під час війни вчасно!
5 рецептів воєнної весни від Насті Голобородько: 5 хвилин – і готово