Переглядів: 796 Час на прочитання: 2 хв
Рецепт дня

Багато господинь займаються домашньою випічкою і роблять це цілком успішно. Однак робота з тістом не завжди передбачувана: бувають випадки, коли воно не підходить, опадає, пристає до форми тощо. Щоб максимально підвищити шанси на успіх, варто знати і використовувати деякі кулінарні тонкощі.

Перевірені рецепти випічки від Львівських Дріжджів допоможуть вам набути впевненості в кулінарній справі, а корисні рекомендації з цієї статті — врахувати всі нюанси.

Основні способи замісу тіста

Замішувати тісто можна на опарі або без неї. Вибирайте той чи інший спосіб залежно від обставин.

Опарний

Опарою називають рідку суміш із води, дріжджів, просіяного борошна та цукру. Наприклад, на 1 кілограм борошна можна приготувати опару зі 100 мл теплої рідини, 10 г сухих дріжджів, невеликої кількості борошна та цукру.

Опару накривають рушником і ставлять у тепло, поки на ній не з’явиться пишна піна з бульбашками. Як правило, при використанні свіжих дріжджів піна утворюється вже через п’ятнадцять хвилин. Після цього в неї додають інші компоненти та замішують тісто. Варто зазначити, що тісто на опарі вимішується легше й швидше.

Цей спосіб хороший для таких випадків:

  • коли ви готуєте здобну випічку;
  • якщо хочете, щоб тісто швидше підійшло;
  • якщо потрібно перевірити «працездатність» дріжджів.

Без опари

У такому разі дріжджі додають безпосередньо в просіяне борошно. Як варіант, їх можна розчинити у воді або молоці з цукром, а після цього додати в просіяне борошно, не залишаючи бродити.

Температура рідини

Щоб дріжджі швидше активувалися та краще піднімали тісто, їх розчиняють у теплій воді або молоці (30–35°С). Варто враховувати: якщо рідина буде надто гарячою, ні сухі, ні свіжі дріжджі не подіють.

У холодній воді дріжджі активуються довго, але досвідчені пекарі стверджують, що тісто виходить дуже гарним, а випічка — ароматною, з хрусткою скоринкою. Однак часу знадобиться набагато більше: тісто має близько 2 діб простояти в холодильнику.

Особливості замішування

Пишна повітряна випічка вимагає добре вимішаного тіста. Місити потрібно близько 10 хвилин, щоб тісто вийшло податливим, м’яким, еластичним. Щоб зрозуміти, чи готове тісто, пекарі рекомендують розтягнути його: якщо не рветься, значить добре вимішане.

Вимішане тісто залишають настоюватися в теплі, а потім обминають, щоб великі бульбашки повітря перетворилися на дрібні. Таке тісто виходить більш пишним, повітряним і однорідним. Після обминання воно має постояти ще 20 хвилин.

Скільки класти дріжджів

Зазвичай на кілограм борошна кладуть близько 10 грамів сухих дріжджів або 30 грамів свіжих пресованих. Однак багато пекарів вважають за краще класти менше дріжджів, але довше настоювати тісто.

Наприклад, якщо покласти в тісто не 10, а 6 грамів сухих дріжджів, і не ставити спеціально в тепло, для підйому знадобиться близько 15 годин. Дріжджі працюватимуть повільно, спокійно, у природному ритмі, що позитивно позначається на якості випічки. Вона довше зберігається свіжою, виходить кращою на смак і красивішою на вигляд.

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 1 / 5. Кількість оцінок: 1

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.