Переглядів: 2043 Час на прочитання: 3 хв
Новости

11 липня набуває чинності Закон 1978-ІХ, згідно з яким розширено перелік заборонених до вживання у громадських місцях тютюнових виробів і різноманітних гаджетів, пов’язаних із вживанням нікотину.

Тепер заборона куріння, вживання та використання у громадських місцях буде стосуватися не тільки сигарет, кальянів та е-сигарет, а також електронних пристроїв для нагрівання тютюну.

??‍? Команда телеграм-каналу «Реве та стогне ресторатор» поспілкувалася з Юрієм Сахно, головним спеціалістом відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби України, щоб розібратися у деталях змін. Tomato.ua розповість детальніше.

??‍♀️ Що не можна використовувати у закладах з 11 липня:

  •  електроні пристрої для нагрівання тютюну (IQOS, Glo та ін.),
  •  трав’яні вироби для куріння,
  •  тютюнові вироби,
  •  кальяни,
  •  електронні сигарети,
  •  предмети, пов’язані із їх вживанням, наприклад, попільнички на столах.

☝? На що саме поширюється заборона для закладів:

  • На куріння, вживання та використання перелічених тютюнових виробів чи гаджетів у закладах. Це розповсюджується, як на гостей, так і на працівників закладу.

? Штраф для закладів громадського харчування у разі порушення — 3 000 грн за перший випадок, 15 000 грн у разі повторного порушення протягом року.

  • На продаж особам до 18 років (до цього сигарети для нагрівання, які містять тютюн, можна було продавати навіть дітям з часу появи на ринку у 2016 році).

? За порушення штраф 6800 грн для суб’єкта господарювання та від 6800 до 13600 грн для продавця.

  • На рекламу, спонсорство та стимулювання продажу перелічених тютюнових виробів чи гаджетів. Наприклад, не можна, щоб на рекламі у соцмережах чи рекламної вивіски закладу з’являлися фото з кальянами чи IQOS.

? За порушення штраф для суб’єктів господарювання від 30 до 50 тис. грн за кожен факт реклами.

??‍♂️ Контролюватиме виконання закону Національна поліція та Держспоживслужба.

? Якщо гості побачать порушення закону з боку закладу, вони зможуть звернутися зі скаргою до Держпродспоживслужби. На підставі цих звернень заклад буде внесений до річного плану планових перевірок на дотримання вимог законодавства. При цьому позапланові перевірки з лютого 2022 року ще заборонені.

? Де тоді у закладах можна курити

Курити (все що завгодно) не заборонено тільки на літніх майданчиках, але якщо цей літній майданчик не порушує терміну «приміщення».

Приміщення — будь-який простір, що має дах та обмежений двома або більше стінами чи перегородками, незалежно від матеріалу, з якого створено дах, стіни або перегородки, та незалежно від того, чи є конструкція постійною або тимчасовою.

Тобто, якщо на вулиці біля вашого закладу стоїть декілька столиків, то гості там курити можуть, але якщо ваш тимчасовий майданчик має дах і стіни, хай навіть з пластику, то він вже підпадає під обмеження.

❗️Робити спеціальні зали чи окремі зони для куріння всередині закладу заборонено.

✍? Як підготуватись до нових норм:

  1. Попередьте персонал про нові правила і можливі санкції у разі порушень.
  2. Розмістіть графічний знак і текст «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!» у закладі у помітному для відвідувачів місці.

❗️Якщо ви не розмістите графічний знак і текст у закладі, закон передбачає штраф у розмірі 1 000 грн.

  1. Приберіть всі попільнички, кальяни, а також контейнери для тютюнових виробів для електричного нагрівання — наявність у приміщенні будь-чого з переліченого вже є приводом для штрафу.
  2. Зніміть з вхідних дверей та стін написи про дозвіл на використання пристроїв для нагрівання тютюну, якщо вони в вас були.
  3. Обов’язково й відразу інформуйте про нові правила відвідувачів. Будьте готові викликати поліцію у разі неприпинення порушення закону. Інші відвідувачі також мають право зробити це, але у такому випадку на заклад очікує штраф.

☝? Чому це важливо?

Заборона на вживання широкого спектра засобів для куріння важлива, тому що будь-які вторинні тютюнові та нікотинові викиди шкідливі для здоров’я відвідувачів та працівників. У деякому сенсі заклади ресторанного бізнесу є обличчям українських міст і держави в цілому.

За даними дослідження проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у травні 2022 року — 80% українців підтримують заборону куріння тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) в громадських місцях.

Джерело: «Реве та стогне ресторатор» — канал для справжніх рестораторів ?

Покурили електронну сигарету в закладах, де дозволено, — не забудьте задонатити на ЗСУ!??

Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб дізнаватися усі новини про допомогу під час війни вчасно!

Kyiv Bar: затишний куточок столиці в Ужгороді

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 0 / 5. Кількість оцінок: 0

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.