У час війни у багатьох людей немає можливості, умов, бажання та сил для приготування складних страв. З настанням літа харчуватися швидко стало набагато простіше – можна готувати з сезонних овочів, фруктів та інших продуктів. Настя Голобородько поділилася власними цікавими ідеями: 1 деко – 1 вечеря. Tomato.ua розповість детальніше про прості рецепти у воєнний час.
Настя Голобородько – сертифікований нутріціолог, фуд-терапевт, спікер з освіти в їжі та Національний консультант UNICEF Ukraine з харчування.
Настя регулярно ділиться різноманітними корисними порадами та цікавими рецептами на своїй сторінці в Instagram. Tomato.ua вже писав про продуктовий запас у сховищі, меню для сну та формулу ситості від нутриціолога.
Цього разу Настя поділилася своїми ідеями рецептів простих страв, на приготування яких потрібно лише 10-20 хвилин.
Одне деко – одна вечеря
На «підготувати» 2 хвилини та запекти ще 8-15 хвилин. Зекономлю вам час і сумніви щодо «правильності» вечері: лише овочів і жирів (насіння, горіхи, олії, оливки) – достатньо.
Настя поділилася дієвою формулою:
«3 овоча + 2 види жирів + запекти = вечеря»
Можете додати яйця в будь-якому вигляді або рибу, можна сіфуд, навіть із заморозки. Але глобально цей підхід з овочами та жирами простий і робочий.
Я вам накидаю 10 ідей, але можна і з того, що в наявності та в сезоні.
- Стручкова квасоля+гриби+цвітна капуста+порей, оливкова олія, гарбузове насіння.
- Цвітна капуста+зубчики часнику+кріп+вершкове масло+оливкова олія+будь-яке насіння.
- Гарбуз зі шкіркою+чилі+кориця+свіжа зелень до неї та будь-яке насіння.
- Натертий кабачок або цукіні+морква+цибуля зелена+яйце+2 ст.л. нутового або горіхового борошна+вершкове масло.
- Баклажан проколоти виделкою та під грилем запекти + моркву/корінь петрушки/пастернак або будь-який інший овоч, який є у вас в холодильнику. Готовий баклажан полити оливковою олією (чорні скоринки можна не їсти ? вони додають копченого смаку).
- Будь-які гриби+подрібнена будь-яка ароматна трава типу розмарину або чебрецю з сіллю та оливковою олією, вершкове масло, підсмажити волоські горіхи з чилі вприкуску, свіжа зелень.
- Стебла селери+багато часнику+оливкова олія, збити в крем-суп і посипати насінням.
- У сезон – спаржа або стручкова квасоля, їм треба 3 хвилини при 220 градусах під грилем і щедра порція вершкового масла, поряд із ними просто оливки та зелень, полита тхиною.
- Просто броколі тепла і цибуля-порей (можна брати зелений часник або солодкі цибулини). До них – рукола, оливки, огірок.
- У сезон — гриби+солодка цибуля+вершкове масло, кукурудза або будь-який у наявності овоч із вершковим маслом.
Кожен із цих рецептів — ідеальний варіант у літню спеку, в умовах війни, для тих, хто живе у сховищі або не має доступу до плити. Ці страви можна готувати у духовці, на грилі та на вогні. Так ви отримаєте достатню кількість вітамінів, поживних речовин, і зможете насолодитися цікавим смаком і оригінальними поєднаннями.
Приготували страву — не забудьте задонатити на ЗСУ або волонтерам!??
Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб дізнаватися усі новини про допомогу під час війни вчасно!
Заклади з терасами в Києві: ТОП-13 місць, які варто відвідати