Гречка – один із улюблених продуктів українців. Навіть, коли щось трапляється, наприклад, війна, в першу чергу в супермаркетах розкуповують саме гречку. Але ми не про це. Ситуація стабілізувалася, гречку можна придбати в будь-якому магазині. Якщо вам набридла гречка в традиційному вигляді, до вашої уваги – різні цікаві варіації від Насті Голобородько. Нутриціолог також розповіла про корисні властивості гречки. Стаття на Tomato.ua допоможе вам упевнитися в тому, що каша – не завжди гірка липкого гарніру.
Настя Голобородько – сертифікований нутриціолог, фуд-терапевт, спікер з освіті в їжі та національний консультант Unicef Ukraine з харчування.
Гречка — псевдозлак
Гречка належить до групи псевдозлаків. Їх їмо, як інші каші (зазвичай, це злаки), але за фактом вони – насіння трав’янистих рослин. Інші поширені псевдозлаки – кіноа та амарант.
Псевдозлак часто більш класний і нутритивно цінний за складом. В ньому немає глютена, який виключений на лікувальних протоколах, в тому числі, коли є аутоімунні захворювання, запалення ШКТ, алергії та ін.
У східній Європі гречку їмо частіше як кашу, відварюючи смажене насіння. Хоча останніми роками у продажі стало багато і зеленої гречки. Вона завжди липкіша та має менш виражений смак. У світі гречку споживають нечасто, а якщо й зустрічається, більше у вигляді гречаного чаю або як перероблена на борошно та локшину.
Гречка — суперфуд
Статус суперфуду гречка отримала нещодавно. Як порівнювати з рисом, спельтою, навіть пшоном і перловою крупою, її склад – крутіший. У гречці є всі типи клітковини для здоров’я кишківника (включаючи резистентні крохмалі в тонких плівках-оболонках, а це основа-пребіотик для бутирату – палива для кишківника).
Білка, всупереч сотні статей, у гречці мало, близько 3%. Проте профіль амінокислот майже повний: 18 з 20. Найбільше глютаміну (теж цілісність і здоров’я слизових), аспарагіну (нервова система та метилювання, хто там в курсі фаз детоксу печінки – бере участь), гліцину (у стерсі в аптеці багато хто купував, так?)
У гречці навіть є мінімальний набір мінералів – маргенець, мідь, магній, трохи заліза. І навіть кілька антиоксидантів, які зараз у топ-продажах БАД – кверцетин, рутин. Але важливо розуміти, що склад трав’янистих рослин такий, що ні білки, ні мінерали з них так просто і абсолютно не засвояться. А ось гречку, як хороше джерело повільних вуглеводів, у всіх бонусах для ШКТ однозначно варто використовувати.
Клієнти та пацієнти Насті з медичними протоколами знають фразу «каша – не завжди гірка липкого гарніру».
Є безліч цікавих ідей приготування гречки:
- з грибами;
- з насінням і горіхами;
- із зеленню та паростками, будь-якими овочами;
- із ферментацією
- весна ж – зі спаржею та полуницею, м’ятою як каше-салат;
- зелену гречку використовують як основу солодких каш (на альтернативному молоці, з ягодами, горіхами);
- для випікання простого гречаного хліба (без пшениці та жита).
Одну з ідей ви можете втілити в життя вже сьогодні? В умовах війни не варто нехтувати можливістю отримати користь від гречки. А тим паче, якщо можна приготувати її оригінально та поживно.
Раніше Tomato.ua вже писав про прості рецепти у воєєний час, продуктовий запас у сховищі та формулу ситості від Насті Голобородько.
Хатинка Пекаря у Бучі: пекар з Польщі разом із українцям випікає хліб для нужденних