Переглядів: 3606 Час на прочитання: 6 хв
Топ-5 Київ

Гастротуризм столиці дивує гостей і жителів міста. Ресторани пропонують класичні та оригінальні страви, які здивують навіть гурманів. Tomato.ua підготував добірку про ресторани сучасної та традиційної української кухні в Києві. Це За двома зайцями, 100 років тому вперед, Курені, Канапа, Первак.

Які заклади варто відвідати у Києві

За двома зайцями

За двома зайцями – легендарний ресторан, який знаходиться біля підніжжя Андріївської церкви, в самому серці історичної частини столиці. Він знайомить киян і гостей міста з дореволюційним Києвом. Кожного дня ви можете насолодитися трапезою та зануритися в музичну атмосферу – 7 днів у тиждень на сцені виступають музиканти. Заклад представляє київську кухню на гастрономічній карті з 2000 року. Це цікаве поєднання страв української, болгарської, єврейської, молдавської кухонь, які залишили свій слід в історії міста. Для приготування страв кухарі використовують локальні, фермерські та сезонні продукти.

За двома зайцями пропонує Борщ український з пампушками (150 грн), Вареники з м’ясом/картоплею/вишнею (150 грн), Форшмак з гарбузовим бісквітом (130 грн), Фірмову котлету по-київськи (190 грн) та інші страви. На гостей завжди чекають свіжоспечені десерти: Торт «Київ», Наполеон «Як у мами», Анна Павлова.

100 років тому вперед

100 років тому вперед – принципово нова форма української кухні. Це перший проєкт у ресторанній сфері Інни Поперешнюк, співзасновниці Нової пошти. Особливості закладу – власні суперфуди, оригінальні рецепти та переосмислені традиції. У закладі поєднали сучасні кулінарні техніки та українську гастрономічну спадщину для того, щоб створити нову українську кухню без стереотипів. Шеф-кухар ресторану – Євген Клопотенко.

У меню представлені закуски, гарніри, основні страви з м’ясом, салати, перші страви, основні страви з рибою та овочами, десерти. Яскраві позиції – Цукіні за рецептом Ольги Франко, з креветочним соусом (145 грн), Юшка з риби, овочі, саламур, відома як «Вилківська юшка» (155 грн) та Лісний сом з соусом із буряку, відомий як «Цвіклі» (275 грн). 100 років тому вперед також пропонує сет меню – сет з восьми страв на двох «Пізнавай Україну» та сет з восьми страв на двох «Міфи».

Курені

Нещодавно відбувся перезапуск найстарішого українського ресторану у новому форматі. Тепер Курені – це простір для досліджень відчуттів, звуків, смаків, образів і себе самих. Тут можна шукати нові враження чи просто повалятися на газоні, сюди можна запрошувати один одного на обід, на фестиваль, на виставку, на вечірку, на концерт. Це місце, що об’єднує друзів зі всіх районів міста та музикантів зі всіх куточків планети.

Кухарі Курені готують страви української кухні у двох форматах: ресторанному та фудкорті. Використовують локальні суперфуди, морепродукти, чорноморську рибу, пастернак, корінь петрушки, а також продукти, які вийшли з широкого використання українців, наприклад, амарант. У меню представлені салати, закуски, вареники, зрази, супи, основні страви та десерти. Рекомендуємо скуштувати Солодке м’ясо ягнятини з пюре із цвітної капусти (225 грн), Суп з кропиви з крупою амаранту (135 грн) та Голубці гречані зі свининою та соусом із білих грибів (195 грн).

Канапа

Канапа – ресторан нової української кухні сім’ї ресторанів Дмитра Борисова. Заклад отримав дві премії «Сіль» як «Найкращий ресторан української кухні» та низку інших нагород. Команда ресторану досліджує автентичні рецепти, використовує найкращі локальні продукти, застосовує сучасні технології (в тому числі техніки молекулярної кухні) та створює страви, які дарують новий гастрономічний досвід.

Канапа розташувалася в дерев’яній будівлі ХІХ століття з камінним залом у легендарній частині міста. Тут мріють про те, щоб якомога більше людей в Україні і світі захопилися українською культурою. Гості можуть скуштувати Стейк з молодої капусти з мідіями у вершковому соусі та червоним кав’яром (169 грн), Чорні вареники з судаком, копченим салом та соусом з кав’яру оселедця (169 грн) та Червоний український борщ зі свинячими вушками, копченою грушею, чорносливом та пампушками (149 грн), який подають у капусті.

Первак

Первак – український ресторан у центрі Києва. Це заклад, який має свою власну, характерну атмосферу. Ресторан розташувався неподалік від відомого Бессарабського ринку. Він познайомить гостей зі столицею, яка існувала наприкінці ХІХ – початку ХХ століття. Ви можете насолодитися трапезою в одному з восьми залів, кожен із них яких свою особливість, та на затишній літній терасі з атмосферою заміського клубу.

Первак пропонує широкий асортимент різноманітних страв – апетитні вареники з різними начинками, ароматний борщ, 5 видів сала, традиційну котлету по-київськи, свіжий хліб і випічку, бізнес-ланчі та багато іншого. До страв чудово смакують фірмові домашні настоянки. Рекомендуємо скуштувати Банош гуцульський з бринзою, білими грибами та шкварками (168 грн), Домашні голубці (138 грн) та Курячі сердечка з білими грибами та міні-деруни (174 грн).

Відвідали ресторан української кухні — зробіть донат на ЗСУ!??

FAQ

У статті «Ресторани сучасної та традиційної української кухні в Києві» на Tomato.ua наведено перелік ресторанів, які пропонують страви української кухні. Зокрема, у статті розглядаються:

  • легендарний ресторан За двома зайцями, що познайомить гостей із дореволюційним Києвом;
  • ресторан 100 років тому вперед відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка;
  • простір Курені, де готують страви з локальних суперфудів і продуктів, що вийшли з широкого використання українців;
  • ресторан нової української кухні Канапа від Дмитра Борисова;
  • ресторан Первак, який занурить відвідувачів у атмосферу Києва кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Ресторани української кухні в Києві дотримуються традицій і гастрономічних звичаїв українців. Заклади пропонують автентичні страви, виготовлені зі свіжих і якісних інгредієнтів. Досвідчені талановиті шеф-кухарі використовують традиційні багаторічні рецепти приготування страв.

Ресторани Київ пропонують безліч традиційних страв на будь-який смак:

  • борщ з пампушками;
  • вареники з різними начинками: вишнями, сиром, картоплею, м’ясом і навіть судаком;
  • деруни зі сметаною;
  • київський торт;
  • ковбаски;
  • млинці з різними начинками;
  • котлета по-київськи;
  • голубці;
  • банош і багато інших цікавих страв.

В українській кухні є ще багато улюблених страв і цікавинок, які неодмінно вам сподобаються.

Низка ресторанів у Києві пропонують сучасну українську кухню. Це ресторани 100 років тому вперед на вулиці Володимирській, Канапа в дерев’яній будівлі ХІХ століття з камінним залом на Андріївському узвозі та Курені на Парковій дорозі неподалік від Арсенальної.

У Києві є багато затишних ресторанів, які підходять для проведення бенкетів і різноманітних святкувань української кухні. Заклади пропонують різноманітне меню з великою кількістю страв, автентичний затишний інтер’єр, неповторний колрит і високий рівень обслуговування. Команда допоможе з організацією свята й програми, з декором в українському стилі. Можна навіть влаштувати програму з традиціями, конкурсами та забавами. Наприклад, на Дні народження чи весіллі. За останні кілька років свята в традиційному стилі набули популярності.

У нашій статті на Timato.ua ви знайдете заклади, де гості можуть спробувати популярні українські страви на сучасний манер. Рекомендуємо скуштувати Суп з кропиви з крупою амаранту у Куренях і Чорні вареники з судаком, копченим салом та соусом з кав’яру оселедця у Канапі. У 100 років тому вперед переосмислили традиції. Заклад запрошує на Лісний сом з соусом із буряку, відомий як «Цвіклі» та інші оригінальні страви.

Багато ресторанів пропонують великий вибір українських вин у барній карті. Офіціанти надають рекомендації щодо підбору вина до страв, яке допоможе розкрити й доповнити смак. У закладах Києва на вас також чекають фірмові домашні настоянки та інші напої власного приготування.

Борщ – національна, офіційно наша і одна з найпопулярніших страв української кухні. його можна скуштувати практично в кожному закладі традиційної кухні. Ви можете скуштувати Борщ український з пампушками у ресторані За двома зайцями та ароматний борщ від Первак. У 100 років тому вперед готують Борщ із печі, зі сливовим лекваром за традиційним рецептом Закарпаття. У Канапі Червоний український борщ зі свинячими вушками, копченою грушею, чорносливом та пампушками подають у капусті.

Багато ресторанів у Києві пропонують англомовне меню для іноземних гостей. Це дозволяє зрозуміти назви страв, їх склад і замовити бажані позиції. Зазвичай англомовне меню можна запитати у офіціанта чи адміністратора або знайти на веб-сайті ресторану. Багато ресторанів пропонують меню одночасно двома мовами: українською та англійською. Англомовне меню сприяє розвитку гастротуризму в Україні та популяризації української кухні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб дізнаватись всі подробиці про наші розіграші, світ їжі та ресторани вчасно!

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 5 / 5. Кількість оцінок: 2

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.

Показати все

Читати статті про Київ

Показати все Показати все

Читати статті про Куди піти у Києві

Показати все Показати все

Читати статті про Топ-5 Київ

Показати все