Переглядів: 680 Час на прочитання: 5 хв
Новости

Міжнародний Фонд Продовольчого Захисту – волонтерський рух створений з метою забезпечення гарячим харчуванням жителів Києва та передмістя. Tomato.ua поспілкувався з Олександром Кравченком, засновником Фонду.

Ми дізналися про те, як було створено фонд, про допомогу, яку надають волонтери, а також про те, як можна долучитися до руху. Детальніше – в інтерв’ю з Олександром Кравченком на порталі Tomato.ua.

Про Міжнародний Фонд Продовольчого захисту

Міжнародний Фонд Продовольчого захисту – це волонтерський рух, створений з першого дня війни, 24 лютого 2022 року, на базі виробництва напівфабрикатів Mister Pelmen. Мета – забезпечення гарячим харчуванням військових і цивільних у Києві та передмісті. З моменту визволення населених пунктів поблизу Києва Фонд займається розгортанням польових кухонь у найбільш постраждалих містах (таких, як Буча, Гостомель, Ірпінь).

За перші 50 днів війни Фонд забезпечив більш ніж 300 000 порцій їжі та понад 100 тон продовольчої гуманітарки для тих, хто потребує допомоги. У структурі Фонду наразі працюють понад 100 волонтерів і спеціалістів різних галузей.

Інтерв’ю з Олександром Кравченком, засновником Міжнародного Фонду Продовольчого Захисту

Про Олександр Кравченка – засновника Фонду

Олександр Кравченко – юрист за фахом і маркетолог за покликом. Більше 15 років займався великими проєктами з вивчення споживчого досвіду. З початку карантинних обмежень у 2020 році Олександр започаткував свій кулінарний проект Mister Pelmen, який за 2 роки набув популярності серед поціновувачів якісної їжі. Основний асортимент – напівфабрикати, більш ніж 100 найменувань. На сьогодні продукція Олександра представлена в 16 роздрібних магазинах. Її виробляють на потужностях трьох виробництв – два в Києві і одне в Київської області.

Олександр Кравченко почав годувати військових на київській Троєщині, а тепер діяльність його Міжнародного Фонду Продовольчого Захисту охоплює всю Україну у взаємодії з європейськими партнерами.

Незважаючи на серйозність волонтерського руху, Олександр виявився простою людиною. Він залюбки розповів про діяльність Фонду редакції Tomato.ua.

Олександре, у який саме момент ви зрозуміли, що потрібно залишатися й робити те, що ви зараз робите?

Взагалі, я прокинувся в той день, як завжди, о 4 ранку, і почав робити свої звичайні справи. Сидів за компом, паралельно готував сніданок для дружини та дітей. Я не чув вибухів, але близько п’ятої мені зателефонувала невістка і тоді пролунало єдине: «Почалося!».

У той момент думки були лише про те, щоб не розпочати паніку, розбудити своїх і, врешті решт, зробити все, щоб сім’я опинилася в безпеці. Тому рішення залишатись було завжди, але, по-перше, – треба було вивезти сім’ю в безпечне місце.

Щодо вашої команди – як вона відреагувала на ваше рішення стати волонтером і годувати армію?

Почнемо з того, що волонтерська справа – добровільна справа. Я одразу сказав своїм кухарям: якщо готові долучитись до справи – чудово. Якщо ні – я все розумію і не стану нікого засуджувати.

Жоден з мого колективу не відмовив мені в допомозі. Навпаки, в наступні тижні наша волонтерська діяльність дала людям можливість відволіктися від усіх тих жахливих новин, які йшли з різних боків. Дівчатка проявили справжній героїзм в умовах, коли у столиці постійно діяли диверсанти кремля й шукали такі кухні, щоб підкинути отруту або додати до гуманітарного вантажу вибухівку.

Хто надавав допомогу? Звідки брали продукти?

Перші дні були складними. Дуже багато людей побігли в магазини, купували все підряд. Склади були зачинені – люди виїхали, через що достукатися до великих постачальників було просто нереально. Але ми отримали велику підтримку від наших клієнтів. Завдяки грошовим переказам, ми зробили понад 20 000 гарячих обідів протягом перших 5 днів.

До нас почали долучатися інші виробники, кав’ярні та ресторани. Тоді я зрозумів:

 Волонтерська родина – це надзвичайна атмосфера та енергія.

Хто більше за всіх шукав допомогу тоді, і хто більш за всіх потребує її зараз?

У перші дні ми, звичайно, намагалися годувати військових. Це природньо – вони стали між народом і окупантом, тому наші зусилля були направлені саме на армію. Але, чим більше ми занурювались в проблему, тим більше відкривалося літніх людей, які залишились на самоті, дитячих будинків, бомбосховищ, де люди по 3-5 діб сиділи без їжі. І тоді ми почали готувати не лише обіди, але й продовольчі набори для окремих сімей.

Наразі ситуація виглядає схожим чином, але додалися населені пункти, в яких справжня гуманітарна катастрофа – Буча, Ірпінь, Гостомель і багато інших. Тому ми починаємо рухатись за нашими визволителями, будуємо пункти очистки питної води та годуємо людей гарячими стравами.

Що вас надихає і не дає зупинитися?

Перш за все, – те, що я бачу кожного дня. Люди. Люди, які опинилися в скрутному становищі. Багато хто з них був у складній ситуації і до війни, але зараз це відчувається значно сильніше. І Бог. Я думаю, що він хоче, аби я продовжував робити те саме і надалі.

Що в першу чергу зробите після Перемоги?

Хочу дістатися до всіх наших волонтерів і донорів та обійняти їх особисто. Це надзвичайні люди. Я готовий вклонитися кожному. Ви неймовірні!

Якщо знайдуться люди, які можуть допомогти – що саме вони можуть робити, і як можуть до вас приєднатися?

  1. По-перше, це може бути інформаційна підтримка. Ми залучили багато нових партнерів і донорів саме після публікацій у соцмережах і ЗМІ. Це дуже важлива складова.
  2. По-друге, ми постійно шукаємо партнерів, які можуть надати допомогу продуктами (не обов’язково абсолютно безкоштовно – це можуть бути просто спецпропозиції) та обладнанням. Є компанії, які мають залишки сировини, і це може бути дуже доречно для нашої справи.
  3. Третє – фонди і донори. Люди, які готові вкладати гроші не просто в закупівлю продуктів з подальшим її розподілом по нужденним, але й і ті, хто готовий вкладати гроші в довготривалі проєкти. Наприклад, сьогодні ми розгортаємо пункти очищення та розливу питної води в «гарячих точках». Сьогодні такі пункти нададуть людям воду, а завтра зможуть працювати, як комерція, і давати прибуток.

Долучайтеся до нашої справи!??

Контакт Олександра Кравченко:
+380681188131 (телеграм)
+380639352908 (вайбер)

Мультивалютний рахунок Благодійного Фонду:
Одержувач БО «БФ «ЦПЗ»
Код одержувача 44887216
Р/Р АТ «ОТП БАНК» у
UA 66 300528 0000026004000021690

Раніше Tomato.ua вже розповідав про Центр Продовольчого Захисту.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб дізнаватися усі новини про допомогу під час війни вчасно!

Фонд для допомоги та підписка на підтримку ЗСУ від KOLO: 200 грн щодня на перемогу

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 0 / 5. Кількість оцінок: 0

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.

Показати все

Читати статті про Київ

Показати все Показати все

Читати статті про Куда пойти

Показати все Показати все

Читати статті про Новости

Показати все