Переглядів: 1486 Час на прочитання: 3 хв
Чернигов

Настя Голобородько поділилася рецептами простих поживних страв за умов мінімального доступу до продуктів. Tomato.ua розповість детальніше про прості рецепти у воєнний час.

Настя Голобородько – сертифікований нутриціолог, фуд-терапевт і спікер з освіти в їжі, а також національний консультант Unicef з харчування.

Харчуватися збалансовано в період стресу важко: без доступу до продуктів, без апетиту, з надмірним апетитом, в стресі, в дорозі, в перебуванні в малих приміщеннях. Але харчування все же ваш актив і запорука того, що здоров’я не дасть збій. З обмеженим набором продуктів все же можна намагатись робити корисні та поживні страви.

Простий хумус (бобовий мус)

Вам знадобиться:

  • 2 чашки квасолі чи бобів (якщо є — нут, турецький горох, колотий горох);
  • 1 чашка насіння (кунжут, гарбузове, можна навіть горіхи);
  • 2 зубчики часнику (чи 2 чл сушеного часнику, цибулі);
  • вода;
  • сіль;
  • олія.

Приготування:

Квасолю, боби чи горох залити водою на 12-30 годин (для швидкого рецепта — залити кропом на 1-2 години). Злити воду, відварити до повного розм’якшення, залежно від сорту, на це знадобиться від 1 до 3 годин, квасоля повинна бути максимально м’яка.

Насіння замочити на 1-3 години. Змішати відварену квасолю та насіння, додати сіль, олію, часник. Збити блендером чи перетерти (також можна використати м’ясорубку з дрібними ґратами).

Щоб пюре було до смаку дітям, відварену квасолю можна запікати (вода набуде солодкого смаку) чи додати під час збивання запечену моркву.

Хумуси довго насичують та багаті на клітковину та рослинний білок, а він — це запорука імунної та транспортної функції + здоров’я кишківника.

Швидкий хліб

Якщо є борошно пшеничне, житнє. На останніх етапах можна додати льон, шрот/висівки, насіння, сушену зелень.

Інгредієнти:

  • 500 г борошна;
  • 2 ч л сухих дріжджів;
  • 400 мл теплої води.

Приготування:

Замішати, накрити та залишити в теплому місці на 2-3 години. Тісто виросте вдвічі. Сформувати буханку і можна одразу випікати чи залишити тісто в холодильнику на 2-4 дні. Випікати при 230С 30 хв накривши пергаментом + 15 хв без нього.

Якщо нема дріжджів — коржик

  • 200 г борошна;
  • 150 мл води;
  • сіль.

Змішати та залишити на 15-20 хв. Сформувати шар з тіста, розділити на 4 частини, розкачати скалкою чи пляшкою і пекти на сухій сковороді.

«Але мій улюблений — горохвяник!»

Змішати квасолеве чи горохове борошно (чи сочевиці — можна збити блендером, якщо він є) і розвести водою до стану сметани. Дати постояти та спекти як оладки на сухій сковороді.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб дізнаватися усі новини про допомогу вчасно!

Вівсяний хліб, солодкий пудинг з рису, гречка, паляниця: Євген Клопотенко підтримує українців простими рецептами

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 0 / 5. Кількість оцінок: 0

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.

Показати все

Читати статті про Винница

Показати все Показати все

Читати статті про Днепр

Показати все Показати все

Читати статті про Запорожье

Показати все Показати все

Читати статті про Здоровье

Показати все Показати все

Читати статті про Київ

Показати все Показати все

Читати статті про Лайфхаки

Показати все Показати все

Читати статті про Львов

Показати все Показати все

Читати статті про Новости

Показати все Показати все

Читати статті про Одесса

Показати все Показати все

Читати статті про Рецепт дня

Показати все Показати все

Читати статті про Ужгород

Показати все Показати все

Читати статті про Харьков

Показати все Показати все

Читати статті про Черкассы

Показати все Показати все

Читати статті про Чернигов

Показати все