Переглядів: 1749 Час на прочитання: 2 хв
Чернигов

Нутриціолог, фуд-терапевт і національний консультант з харчування Настя Голобородько поділилася порадами щодо харчування у час війни. Tomato.ua розповість детальніше.

Формула ситості: жири + білок + клітковина

Щоб вгамувати голод і довго відчувати себе ситим, важливо зосередитися на продуктах, які містять «хороші» жири і насичені клітковиною. Обидва типи продуктів повільно перетравлюються, даючи відчуття насичення, не спричиняють різкого підвищення, а потім спаду цукру в крові, і допомагають контролювати ваші звички в їжі, особливо за умов лімітованого доступу до продуктів.

Повністю виключати жири не тільки безглуздо, але й шкідливо. Вони, так само як білки та вуглеводи, важливі для нормальної роботи організму. Це джерело енергії та будівельний матеріал для клітинних мембран.

З клітковиною ще простіше – треба їсти в будь-якому вигляді – не тільки зі свіжих овочів, з якими в холодний сезон важкувато, але й із квашених та заморожених, сушених трав, ягід, цитрусів, цільних каш, замість каш швидкого приготування та відбілених (білий рис, хліб, макарони, манна). Навіть у сезон 1/3 дорослих не вживає норму клітковини, рекомендовану ВООЗ. Коротше, будь-які овочі, запечена зі шкіркою картопля, буряк, ячна каша, пшенична, гречка, пшоно крутіші за пасту та батон.

Ось які продукти корисні та дають відчуття ситості, а ще трохи локальних суперфудів

  • Горіхи та насіння

Без цукру, без олії. Горіхи в сирому вигляді – найшвидший і поживний перекус.

  • Цільна каша

Дивлюсь на зернятко і бачу зернятко, а не пластівець чи борошно – найздоровіший вибір.

  • Олії та масло

Сиродавлені, нерафіновані, вершкове — все так-так-так.

  • Жирна риба та птиця цілком

Порція кільки, оселедця, сайри, сардин або скумбрії навіть з консерв – ідеальна заміна курячого філе або тушкованого з червоного м’яса. А якщо м’ясо – на кістці, зі шкіркою. Сало – так! Користь – у цільних продуктах.

  • Сочевиця, квасоля

Суперсила рослинного білка і клітковини. Бобові (квасоля, горох, нут) – складні для засвоєння продукти і завдяки вмісту крохмалю можуть викликати здуття і тяжкість в шлунку. Але сочевиця – виняток з правила, від неї таке майже не трапляється.

  • Шипшина

Напій-мультивітамінка, значно краще узвару. Просто залийте кропом в термосі.

  • Льон, кунжут

Якщо є посилюйте насінням їжу – сипте зверху, додавайте всередину страв, це користь і насичення.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб дізнаватися усі новини про допомогу вчасно!

Простий хумус, швидкий хліб, коржик і горохвяник: прості рецепти у воєнний час від Насті Голобородько

Поділитися:

Наскільки публікація корисна?

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 0 / 5. Кількість оцінок: 0

Оцінок наразі немає. Поставте оцінку першим.

Показати все

Читати статті про Винница

Показати все Показати все

Читати статті про Днепр

Показати все Показати все

Читати статті про Запорожье

Показати все Показати все

Читати статті про Здоровье

Показати все Показати все

Читати статті про Київ

Показати все Показати все

Читати статті про Лайфхаки

Показати все Показати все

Читати статті про Львов

Показати все Показати все

Читати статті про Новости

Показати все Показати все

Читати статті про Новости

Показати все Показати все

Читати статті про Одесса

Показати все Показати все

Читати статті про Рецепт дня

Показати все Показати все

Читати статті про Ужгород

Показати все Показати все

Читати статті про Харьков

Показати все Показати все

Читати статті про Черкассы

Показати все Показати все

Читати статті про Чернигов

Показати все