Настя Голобородько поділилася порадами про те, яку їжу варто взяти з собою у бункер. Tomato.ua розповість детальніше про продуктовий запас у сховищі.
На превеликий жаль в умовах війни мирним жителям доводиться проводити багато часу у підвалах і сховищах. Особливо, це стосується гарячих точок. Ми розуміємо, що у людей не завжди є доступ до продуктів харчування. Але за можливості рекомендуємо завчасно підготувати продуктовий запас у сховищі.
Настя Голобородько – сертифікований нутриціолог, фуд-терапевт і Національний консультант ЮНІСЕФ з харчування.
Настя розповіла, які продукти варто взяти з собою у бомбосховище. Сформували гайд, по якому можна вибрати та скласти запас у сховище/підвали. Розраховувати на 3 дні присутності.
Продуктовий набір у сховище
Вода
Розрахунок води – 2-3 л на особу, якщо це тільки вода питна та приготування (для гігієни – окремо).
Консерви та сушені продуки
Особливість — основний нормальний спосіб збереження.
Повний набір можна розділити за основними життєво важливими макронутрієнтами.
Білок:
- консерва м’ясо (птиця, червоне м’ясо, субпродукти: печінка, сало);
- консерва риба (солона, в олії, томатному соусі, в розсолі);
- консерви бобові (відварена та в маслі/томатній пасті квасоля, нут, боби, сочевиця);
- консерви бульйон (в концентрованому порошку, бульйонні кубики);
- консерва горіхова паста (арахісова — недорого і довго насичує, горіхове борошно будь-яке);
- сушене м’ясо та риба;
- батончики.
Молочне:
- сухе молоко (сухе соєве та інше альтернативне);
- згущене молоко;
- білкові суміші (спортивного харчування, суміші запаси БАД магазинів та аптек, ВСАА, сироватковий протеїн у формі порошку), коли є вода.
⠀Овочі:
- консервовані овочі (у тушкованому, вигляді «ікри» та у вигляді домашніх заготовок);
- томатна паста (концентрована);
- консерви горох, кукурудза;
- буряк;
- морква;
- коренеплоди (за доступністю будь-які – корінь селери, петрушки – всі коренеплоди довго зберігаються і, крім картоплі, вживаються у сирому вигляді);
- сухе картопляне пюре.
Зерна:
- крекери, хлібці (пласкі, тонкі, як пінопласт, тільки потім сухарі і локшина швидкого приготування);
- сухі пластівці готові до вживання (мультизлакові, кукурудзяні, рисові – будь-які готові сніданки);
- ячмінь, перловка, нешліфований рис, гречка, пшоно – цільнозернові тривалого насичення – коли є вода і можливість кип’ятити;
- сочевиця та колотиий горох, пропарений рис і каші швидкого приготування – 2-хвилинне приготування коли є вода і можливість кип’ятити.
Фрукти/солодке (глюкоза):
- чорнослив;
- родзинки;
- курага;
- фінік;
- джеми та варення;
- желе у пакетах (желатин, цукор);
- печиво;
- консервовані фрукти в сиропі;
- мед та цукор;
- цукерки-льодяники;
Жири та інше:
- олії (як допоміжне до будь-якого прийому їжі, олії = тривале насичення);
- горіхи та насіння в будь-якому вигляді (сирому, смаженому);
- арахіс;
- регідрон та будь-які електролітні суміші аптечні та спортивні (у простих умовах – сіль+цукор+вода);
Ідеальний варіант продуктового запасу у сховищі– 2-3 пункти кожного блоку. Якщо немає можливості, то хоча б по одному.
Раніше Tomato.ua розповідав про формулу ситості від Насті Голобородько для українців у час війни.
А також поділився простими рецептами у воєнний час від Насті Голобородько.
Підписуйтеся на наш Telegram-канал, щоб дізнаватися усі новини про допомогу під час війни вчасно!